Skip to content

Stalini

November 15, 2012

Josif Visarionovic Xhugashvillit-Stalini

Josif Visarionovic Xhugashvillit i njohur si Stalini, (18791953), ishte politikan dhe burrështetas sovjetik, bartës i ideologjisë së njohur si stalinizëm.
 • Stalini lindi në Gori të Gjeorgjisë më 21 dhjetor 1879.
 • Në vitin 1913 u internua në Siberi.
 • Në vitin 1917 u bashkua me tezat e prillit të Leninit.
 • Gjatë viteve 1917 – 1922 ishte komisar i popullit për kombësitë. Gjatë kësaj kohe ai ndoqi nje politike centralizimi ndaj republikave te tjera sovjetike.
 • Nga viti 1922 ishte sekretar i përgjithshëm i partisë.
 • Gjate periudhës 1924- 1929 eliminoi kandidatët e tjerë si pasardhës të Leninit. Ne fillim duke u mbështetur edhe nga Kamenievi e Zinovievi, eleminoi Trockin, ndërsa më 1927 i eliminoi edhe ata. Po kështu në vitin 1929 eliminoi Buharinin dhe Rikovin. Gjatë viteve 1929-1930 ndërmori kolektivizimin e përgjithshëm të bujqësisë.
 • Në gusht të vitit 1939 nënshkroi paktin e mossulmimit me Gjermaninë. Kur Bashkimi Sovjetik u sulmua nga Gjermania më 22 qershor të vitit 1941, Stalini arriti të mobilizojë popullin duke i bërë thirrje patriotëve rus e të popujve të tjerë të bashkësisë sovjetike.
 • Që nga viti 1941 u bë kryetar i këshillit të komisariatit të popullit, komandant dhe shef suprem i Ushtrisë së Kuqe dhe në vitin 1943 u bë marshall.
 • Pas fitores së aleatëve mbi nazifashizmin, Bashkimi Sovjetik vendosi influencën ruse në shumë vende të Evropës së Lindjes, shumica e të cilavë u çliruan nga ushtria sovjetike.
 • Vdiq më 5 mars të vitit 1953 në rrethana misterioze.
 • Pas vdekjes së tij Kongresi i XX I Partisë Komuniste të BS (1956) ndërmori fushatën e “destalinizimit” dhe të rehabilitimit të viktimave të tij.
 • Trupi i Stalinit, pas kësaj u hoq nga Mauzoleu i Leninit, ku ishte vendosur

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: